mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Elektro / Mener mange har dårlig varmepumpe
Mener mange har dårlig varmepumpe

Mener mange har dårlig varmepumpe

Det er dessverre alltid en grunnleggende regel når det kommer til alt: Kjøper du billigst mulig, får du billigst mulig løsning. I det ligger potensialet for at det du har kjøpt er av en dårligere kvalitet og dessverre da lettere blir ødelagt. Det er ikke en 100 prosent regel, men når det gjelder kritiske installasjoner som f.eks varmepumper, er det dessverre bare slik det er. Penger spart her, kan fort bli store ekstrautgifter.

Ordne.no kommer til å lage flere artikler vedrørende oppvarming og strømsparing. Dette er blitt kritisk viktig etter at strømprisene har gått helt bananas. Du trenger ikke fryse ihjel innendørs selv om du bruker mindre strøm. Følg med fremover!

Ordne.no viser til følgende pressemelding:

– Tusenvis av de 500 000 varmepumpene i Norge er av så dårlig kvalitet at de slutter å virke etter en tid. En annen feil mange gjør er å montere pumpen selv uten å følge bruksanvisningen, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If.

Varmepumper er fortsatt et relativt nytt produkt som svært mange har skaffet seg. Derfor har If påbegynt en større kartlegging av skadesaker for å finne ut mer om sammenhengen mellom kvalitet og skadeomfang.

Ytre påvirkning
Varmepumper omfattes av villaforsikringen, på samme måte som integrerte hvitevarer, varmekabler varmtvannsbeholder. Forsikringen dekker skader som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal. Forsikringen dekker ikke mekaniske feil eller feil som følge av feilmontering.

Av de 80 erstatningssakene If har hatt hittil i år, har halvparten endt med avslag fordi varmepumpen gikk i stykker av seg selv. Sakene gjelder hovedsakelig luft-til-luft-varmepumper, som er den klart vanligste varianten.

– En feil mange gjør er å kjøpe varmepumpe hos mer eller mindre useriøse forhandlere, på supermarkedet, eller ved å importere direkte selv. Ofte står da kjøperen for monteringen selv også, sier Anfinsen.

– De som fikk erstatning oppfylte kravene om ytre påvirkning. Det er også et mønster at dette er varmepumper av god kvalitet, kjøpt av seriøse aktører, sier han.
Han mener varmepumper til 4000-5000 kroner bør få varsellampene til å lyse.

Minst 20 000
Du bør opp i over 22 000 kroner inkludert montering for å få en ordentlig varmepumpe, mener Ole Nordbrenden i rørleggerkjeden Varme & Bad.
– Da får du bedre garantier og oppfølging dersom det skjer noe. Og de tåler en skikkelig norsk vinter, som den vi har i år, sier Nordbrenden, som sier han helt bevisst har holdt de billige varmepumpene unna sortimentet.

– På de billigste kan det stå at de yter like mange kilowatt som de dyrere pumpene. Hvordan kan de klare det, lurer jeg på da. Det er nok ofte så enkelt som at billige varmepumper har billige komponenter og mindre kompressorer, som må opp i høyt turtall for å klare høyere effekter. Og høyt turtall gir kortere levetid, særlig når komponentene er billige, sier Nordbrenden.

Ifølge Varme & Bad tar etterspørselen varmepumper seg opp når temperaturen synker og avisene begynner å skrive om strømpriser.
Nordiske modeller

– Varmepumper kan brukes til både oppvarming og kjøling. Alle kan brukes til kjøling, men ikke alle er like gode til oppvarming i et nordisk klima, med ned mot 20 minusgrader om vinteren, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.

Også han ber folk være skeptiske til supertilbud på varmepumper.

– De kjente merkene har laget egne modeller som takler nordisk klima. Vi anbefaler derfor å kjøpe de kjente merkene, og gjennom autorisert forhandler tilknyttet hovedimportør, sier Baardsen.

Les mer her om hvordan varmepumper oppfører seg i kulda:
http://www.varmepumpeinfo.no/content/virker-varmepumpa-i-kulda

Sjekkliste for deg som planlegger anskaffelse av varmepumpe:
http://www.varmepumpeinfo.no/content/sjekkliste-kj%C3%B8p-av-varmepumpe

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten