søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Gulv / Betong / Bygg vedskjul – del 7
Bygg vedskjul – del 7

Bygg vedskjul – del 7

Vedens viktigste egenskap er at den er tørr. Tørr ved gir bedre forbrenning, bedre energiutnyttelse og pipeløp og ildsted vil ikke bli skadet av bek og sot. Et annet viktig moment med tørr ved er at den ikke er full av sopp og nedbrytingsorganismer!

Og nettopp sopp og andre nedbrytingsorganismer er noe vi slett ikke vil ha i vedskjulet, og definitivt ikke inne i huset! Som kjent blir jo veden mellomlagret i huset før den brennes. Patogene og allergene mikrober kan løsrive seg fra infisert ved og bli spredt rundt i innelufta. Det er IKKE bra for mange, og det er aller verst for astmatikere, allergikere eller andre med nedsatt eller skadede luftveier. I tillegg vil ekstra soppsporer inne i huset i årets kalde periode lettere kunne føre til soppangrep på selve bygningen og på matvarer. (Sporene til muggsopp kommer nemlig fra et sted …)

Derfor skal du ta hullsaga og begynne å lage ventilasjonshull i det nå kledte vedskjulet! Bruk den største hullsaga du har, gjerne 110 millimeter eller større, og lag minst tre hull omtrent på midten av veggens høyde på langsiden uten porter. Ha ca 50 cm avstand mellom hullene.
Lag deretter minst to, gjerne tre hull på begge kortsideveggene. Et hull langt ned, et midt på, og et relativt høyt.

Utendørs maling innvendig, grunning med impregnering og lufteventiler er viktig!

Utendørs maling innvendig, grunning med impregnering og lufteventiler er viktig!

Deretter tar du en boks med treimpregnering fra Jotun eller Antiparasitt og legger på et godt strøk på hele innsiden av vedskjulet! Alle vegger og taket skal dekkes! Umiddelbart etterpå legger du på et lag til. Sørg også for at du legger dette i skjærehullene til luftehullene!
Deretter maler du hele innsiden av vedskjulet med utendørs maling, gjerne oljemaling. Tak og vegger! Pass også på å male i utskjæringene til luftehullene!

Når malingen skal tørke fester du ventilgitre foran alle luftehullene. Det er for å holde naturen på avstand, regnvann borte og mest mulig av insekter vekk. Bruk vanlige aluminium ventilasjonsgitre fra Flexit.

Så gjenstår betonggulvet! Et ypperlig oppsamlingssted for soppsporer! Men fortvil ikke. Kost gulvet rent, spyl, få det helt rent. Deretter kjøper du deg et par spann med epoxymaling! Stryk på det første laget med pensel, vær raus, få på godt med epoxy! La det tørke, og påfør så et andre lag med epoxy!

To lag med epoxymaling på betongen gjør golvet vanskelig for råten!

To lag med epoxymaling på betongen gjør golvet vanskelig for råten!

Til slutt går du innom byggevarebutikken og ber om å få noen strø (små lister som brukes til å skille lag av justert trevirke) – impregnert. Disse legger du på gulvet med ca 10-15 cm mellomrom. Veden legges så over dette og gjerne helt opp til taket. På den måten er ikke veden i direkte kontakt med gulvet og i tillegg blir det en liten luftespalte mellom ved og gulv.

Du har nå et vedskjul som er meget godt beskyttet mot råte og som har meget godt ventilasjon og som vil suge varme fra sola. Veden vil bli knusktørr og du er sikret trygg oppbevaring av veden din for minst ett liv!

Lykke til!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten