søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Kjemi / Forny terrassen – del 1
Forny terrassen – del 1

Forny terrassen – del 1

Terrassegulvet til de aller fleste er bygget med impregnert trevirke. Noen få har terrassebordene i sibirsk lerk eller terrassebord med alternativ overflatebehandling. Denne artikkelen tar for seg terrassebordene de aller fleste har; nemlig (kobber)-impregnerte terrassebord. Målet er å få fjernet all gammel olje, for så å beise terrassen og få den så god som ny.

 

Olje

En oljet overflate på terrassebordene gir en blank og fin overflate som vannet lett preller av på. I begynnelsen er oljehinnen såpass tett og blank at regn og kondensvann blir liggende i store bobler oppå bordene. Med tidens løp vil oljen slites mer og mer og vannet vil til slutt trenge inn i bordene, noe som gjør at det tar litt lengre tid før terrassen tørker skikkelig opp.
Terrasseolje er en relativt rimelig løsning for å overflatebehandle terrassen. Den er tyntflytende og egnet for å påføres med rulle, noe som gjør at du kan stå oppreist og bruke rulle på forlengerskaft. Fint for ryggen, og dessuten går det radig.
Ulempen er at oljebeskyttelsen ikke varer så lenge. Det kan virke som om man faktisk bør olje terrassen minst en gang i hver sesong. Da blir det ikke fullt så billig lengre.

Terrassebeis

Terrassebeis er noe dyrere enn terrasseolje. Fargevariasjonene er noe større med beisen, og beisen er omtrent like tyntflytende som oljen. Den store fordelen med beisen er at den varer lengre enn olja.
Om du beiser eller oljer så skal du alltid påføre et par lag, det første laget må naturligvis være skikkelig tørket først.
I vårt prosjekt hadde vi en terrasse som var oljet med grønn terrasseolje i 8 år. Altså, mange lag med olje som med tiden er blitt skikkelig mørk (glovarm terrasse å gå på).

Vekk med olja

Etter mange år har vil en gå grundig lei av å til stadighet olje terrassen. Denne artikkelen tar for seg fjerning av den gamle olja, for så å påføre beis.
Gammel terrasseolje, påført i mange lag over flere år, gir terrassen en mørk overflate. Dette skyldes fargestoffene i olja og svertesopp som har festet seg på de forskjellige oljelagene. For å få bort dette kan du velge å påføre et produkt som kalles terrasserens. Dette skal etter sigende fjerne gammel olje. Det er en sannhet med visse modifikasjoner. Har du mange lag med olje må du påføre store mengder rens, og den er ikke billig.

Kaustisk soda

Den beste løsningen for å fjerne gammel olje viste seg å være vesentlig billigere, nemlig: Kaustisk Soda. Eller lut, om du vil. Ta en trykksprøyte og fyll den ¾ med glohett vann fra springen. Deretter tar du på deg tettsittende vernebriller og kraftige gummihansker og smeller oppi 1,25 boks med kaustisk soda (ca 1 kg) oppi den vannfylte beholderen. ALDRI MOTSATT. Husk den gamle skoleregla: Syre i vann kan gå an. Vann i syre, er helt uhyre!

Husk verneutstyr og alltid helle kaustisk soda i vann og IKKE motsatt!

Husk verneutstyr og alltid helle kaustisk soda i vann og IKKE motsatt!

  • Oppdatert 2012: Beklager den overfor nevnte gjennomstrøkede teksten. Kjemikunnskapene var neppe helt på topp her… naturligvis er ikke kaustisk soda ei syre, det er derimot stikk motsatt, basisk…. Likevel: Syreregelen gjelder uansett for all syre.

Innholdet i trykksprøyta vil umiddelbart begynne å koke. Få på lokket og skru ordentlig igjen. Du har nå en meget sterkt etsende væske under utvikling.

Med bukse, jakke/skjorte med lange ermer, tettsittende vernebriller, støvler og trykke gummihansker skal du nå sprøyte denne blandingen utover hele terrassen. Pass på å gjøre dette når det er minst mulig vind i lufta og ikke i direkte solskinn, da tørker blandingen for raskt. Pass også på at barn og dyr ikke oppholder seg i nærheten når du påfører sodaen. Og for all del: Ikke få noe av sprøyteskyen på hud eller i luftveier, dette er noe skikkelig svineri.
Når hele terrassen er dekket av et godt lag med sodablandingen lar du det hele ligger i ro ca 15 minutter.
Deretter tar du en kost med stive børste og børster og skraper over hele terrassen. Til slutt tar du høytrykksspyleren og spyler alle bordene systematisk, pass på å holde god avstand fra sprøytemunning til bordene, det er ekstremt lett å flise opp terrassen. Undertegnede klarte ikke å unngå det, derfor handler neste artikkel om sliping av ferdig lutet terrasse.

Klargjøring

Når du er ferdig med høytrykket vil du se at terrasseoverflaten er blitt endret, bordene har nå ikke lengre noe oljelag og de har sugd til seg vann. Da er det suksess. Hvis det fremdeles er igjen områder med olje, må du på med mer kaustisk soda.
Når du er ferdig renser du trykksprøyta og fyller opp med varmt vann og kraftvask i en solid oppløsning. Spray over det hele. Vaskemiddelet nøytraliserer noe av luten.
Til slutt går du over med vannslangen og spyler hele terrassen skikkelig. Pass også på å spyle eventuelt tilstøtende husvegger og rekkvekt, det vil være mye oljerester klint på dette, og det er nå du har sjansen til å få spylt det vekk.
NB: Det kan hende at du har fått skader på husmalingen på eventuelt tilstøtende vegger, pass på at du maler over dette når terrassen er ferdigbehandlet.
Etter en dags tørking vil du se at terrassen din ser like lekker og fin ut som da den ble bygget!
I neste artikkel tar vi for oss sliping.

Noen korte fakta om impregning: Fra 1950 og fremt il 2002 ble impregnert trevirke tilført CCA-salter under trykk. Altså: kobber, krom og arsen. Denne impregneringsmetoden ga trevirke som er like fint i dag. Fra og med 2002 ble det kun tilltatt å impregnere med kobbermidler. Disse midlene inneholder ikke lysfilter og beskyttelse mot UV-stråling, derfor gråner det raskt. Det er også slik at kobberimpregnert trevirke er tenkt faset ut. Vi vil da få alternative impregneringsprodukter eller ekstremt hodlbare materialer som sibirsk lerk, men det vil garantert uansett bli vesentlig dyrere. Så pass på terrassen din!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten