tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Terrasse / Forny terrassen – del 2
Forny terrassen – del 2

Forny terrassen – del 2

Hvis du skal fjerne gammel dritt fra terrassegulvet ditt, for eksempel x gamle lag med terrasseolje, da er lut en virkelig kjekk ting. Men, selv om du har behandlet terrassegulvet ditt med det som finnes og ikke finnes av kjemi, kan der fremdeles se ganske ille ut. Du kan ikke beise over eller behandle gulvet på annen måte før du har fått trevirket mest mulig tilbake til utgangspunktet, altså: uten svertesopp og andre uhumskheter.

Da er slipemaskin tingen. Du kan bare glemme å bruke sandpapir med kloss eller pussemaskin. Det gidder du rett og slett ikke. En slipemaskin fikser jobben aldeles utmerket, og raskt som bare det.
Gulvslipemaskiner er som regel ikke det enhver gjør-det-selver har i boden sin. Disse trengs ytterst sjelden, og da kan de like gjerne leies. Du har garantert et utleiesenter ett eller annet sted i nærheten. Velg det som er billigst.

Ut med ledning, legg maskinen på skrå, skru av deksel og skift sliperull.

Ut med ledning, legg maskinen på skrå, skru av deksel og skift sliperull.

Slipemaskinene har sandpapir som tres på en rulle. Kjøp med den noen ark, så du har noe å gå på. Et ark varer svært lenge, men det ville bli forferdelig kjedelig hvis du nesten var ferdig og arket da er tomt for sand. Husk også at denne maskinen fint kan fraktes i bil, men de er tunge, veldig tunge.

FØR du fyrer opp maskina på terrassen er det en del vesentlig ting du MÅ huske på:

 

 

 

  • Monter slipearket, hvis det ikke allerede sitter på. Legg maskinen ned på siden, vipp en hendel og tre på arket. Sett så hendelen tilbake og vipp opp maskinen igjen.
  • Monter støvposen!! Dette er superviktig, det er helt utrolige mengder med fint støv denne maskinen lager.
  • Ha nok skjøteledning klar, og pass på: Det tar ikke mange tiendeler av et sekund før ledningen er revet i to hvis den havner under slipearket. Undertegnede brukte litt under ett sekund.
  • Du MÅ ha hørselvern. Dette er en bråkete jobb. Vurder også vernebriller og munnbind, vi snakker her om meget fint støv.
  • Det aller viktigste: Gå over hele terrassen og skru skruene NED i treverket. Har du spikre, bank dem godt ned i treverket. Stikker et hode bare litt opp er det mer enn nok til å lage gnister. Du aner ikke hvor fort det da tar fyr inne i posen. Derfor kan det også lønne seg å ha en hageslange parat, det er nemlig fort gjort å overse en skrue.

 

 

Ha ledningen liggende bak deg, start maskina og begynn å gå forsiktig fremover samtidig som du bruker hendelen til å slippe slipearket ned på gulvet. Juster til en fornuftig høyde og jobb deg bortover et par bordbredder av gangen. Ta opp sliperen når du kommer til enden, før du snur, og samtidig passer på ledningen. Du må for all del ikke bli stående med slipingen i gang, da blir det fort et krater under deg…
Lykke til, hvis du følger disse rådene vil du veldig raskt få en glatt og fin overflate og terrassebord som nesten ser nye ut!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten