onsdag , 3 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Kortnytt / Lavenergi for hundrelapper

Lavenergi for hundrelapper

– Hvis man likevel skal skifte råtne vinduer og dårlig panel i eldre boliger, kan det lønne seg å ta rehabiliteringen et hakk videre slik at bygningen får lavenergistandard, sier teknisk sjef Odd Helge Moen i Sørlandet Boligbyggelag.
De to siste årene har de renovert nærmere 150 blokkleiligheter og firemannsboliger i flere borettslag i Kristiansand, og regnestykkene ser gunstige ut.
– Mange er skeptiske til energitiltak i eldre boliger og tror at det vil koste skjorta. Faktum er at det ikke koster så mye ekstra hvis man tar det i forbindelse med renovering, sier Moen.
Redusert med 85 prosent
Tinnbo Borettslag i Kristiansand renoverer nå 11 boligblokker fra 1970-tallet.
– Fordi alle energiøkonomiseringstiltakene blir gjort samtidig med rehabiliteringen, kommer merutgiftene på rundt 400 kroner måneden for hver leilighet, sier Odd Helge Moen.
De 114 leilighetene i borettslaget har fått nye trelags vinduer med energiglass og nye dører. Vegger og tak er etterisolert, og leilighetene har fått moderne ventilasjonssystem som gjenvinner varmen.
Renoveringsprosjektet er finansiert med gunstige lån i Husbanken og med støtte fra Enova. I regnestykket er også lavere strømutgifter tatt med.
– Utgiftene til oppvarming av boligene reduseres med hele 85 prosent. Mens leilighetene før renoveringen brukte 234 kWh per kvadratmeter til oppvarming, er de nå nede i 35 kWh. Det gir kraftig utslag på strømregningen.
De fleste leilighetene er ferdig rehabilitert, og de siste ferdigstilles i løpet av høsten.
Mer støtte
– Dette er et gledelig eksempel på at det er mulig å oppgradere eldre boliger til lavenergihus, sier administrerende direktør Hege Skinner i NBBL.
Men NBBL etterlyser bedre støtteordninger.
– De nåværende støtteordningene fra Husbanken og Enova er bare en begynnelse. For å få gjennomført de ambisiøse planene som myndighetene har for redusert energibruk i boliger, er det behov for betydelig økning av tilskuddmidlene.
– Gode finansierings- og tilskuddsordninger er helt avgjørende om vi kan bidra til å gjennomføre myndighetenes planer, sier Hege Skinner i NBBL.

Ordne.nos kommentarer:
Det er en selvfølge å etterisolere under store rehabiliteringsprosjekter. Å samtidig skifte gamle, dårlige vinduer er også smart. Det, samt moderne vindtetting og ny kledning vil naturligvis gjøre boligen bedre isolert, men, og det kan ikke gjentas mange nok ganger: Forutsetningen for at tiltakene skal oppfattes som «billig» er selvfølgelig at de utføres som ledd i rehabilitering. Sluttsummen vil alltid bli høy, så du må ikke finne på å tro på tittelen i denne artikkelen. Å gjøre en bolig til lavenergibolig vil aldri under noen omstendighet la seg gjøre for «noen hundrelapper«!!

 

Dette er en ekstern artikkel levert fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyåret NewsWire.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten