tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Diverse / Deadline for boligmåling

Deadline for boligmåling

Flere har ytret stor harme over skatteetatens siste påfunn, nemlig den nasjonale tvangsmålingen av boliger. Det er helt åpenbart riktig at ligningsverdien på boliger bygger på fullstendig feil premisser, da det har vært vilkårlig hvordan skatteleggingen har skjedd. Det er for eksempel hinsidig idiotisk at en eier av enebolig på Nordstrand i Oslo skal ha en ligningsverdi som er mindre enn eieren av en gammel rønne lang til fjells.

MEN, det nye systemet har også en rekke momenter som garantert vil gi skjev og urettferdig beskatning. For, i enhver kommune er det slik at visse områder har vesentlig høyere pris enn andre. En finner ”kakse-strøk” og ”slum” i absolutt alle kommuner. Men den nye ligningsverdien baserer seg på kommuner som helhet. Følgelig: Blodig urettferdig.

Det som er riktig ille er at denne nasjonale tommestokkspsykosen på sikt vil gi alle kommuner et mye lettere grunnlag for å innføre eiendomsskatt. Nå slipper nemlig kommunene å stå for takseringen selv, de kan hente alle data fra skatteetaten. Kommunal eiendomsskatt er som kjent en dobbeltbeskatning av allerede beskattede penger og er den mest urettferdige skatten som overhodet har blitt innført.

I tillegg er det slik at den fremtidige nasjonale beskatningsmodellen vil vris mer og mer over på (eller eventuelt: i tillegg til) fast eiendom. Det skal med andre ord være slik at en skal blø skikkelig for å eie eget tak over hodet. Selv om det jo er banker og andre finansieringsinstitusjoner som eier de fleste eiendommene. Dette vil også naturligvis føre til enda høyere leiepriser. På sikt kan vi risikere tilstander som i Italia: Førstegangsetablerere vil ikke under noen omstendighet ha den minste sjanse til å skaffe seg eget tak over hodet. Mamboerne vil først på tak over hodet selv når foreldrene dør. Hvis de da er i stand til å løse ut arveavgiftene og klare de månedelige skatteutgiftene. Ingen gode fremtidsutsikter, med andre ord.

Men, tilbake til saken. Oppmålingen. Du finner mye informasjon og direkte villedning hos skattetaten.

Der kan du også rapportere direkte inn tallene.

Du kan også levere dem i form av tre tekstmeldinger eller ved å levere inn skjemaet du fikk i posten.
Skatteetaten skal ha følgende opplysninger:. Boareal (BOA), Byggeår og Boligtype. De vil også vite om du bor i et tettbygd eller spredt boligstrøk. For å finne ut det, sjekk kartapplikasjonen til skog og landskap her!

Hvis du ikke leverer i tide har du fremdeles tid på deg, men det er ikke sikkert at du får med den oppgraderte (les: oppjusterte verdien) på neste års skatteberegning. Men det kan du endre underveis. En blir altså ikke skutt om en ikke leverer i tide, men en vil nok regne med å bli ”lignet på skjønn”.

Noe av det mest frustrerende med dette er at det hersker uklarhet om hvordan BOA skal regnes ut. BOA er det samme som benevnes som summen av ”P-rom”. P-rom vil si:

Hva er BOA eller P-rom?

Begrepet boligareal er forklart i Norsk Standard 3940 – arealstandarden – som angir regler for arealberegning. Boligarealet er det arealet som ligger innenfor ytterveggene, eller de omsluttende veggene. Boareal er altså oppholdsrom. Følgende rom defineres som «P-rom»:

 • Vindfang, entre, trapperom
 • Stue, kjellerstue, peisestue, TV-stue, loftstue
 • Kjøkken
 • Bad, dusjrom, toalettrom, vaskerom
 • Soverom
 • Arbeidsrom (hjemmekontor, pc-rom, medierom, bibliotek)
 • Allrom, omkledningsrom og lekerom
 • Trimrom (må ha fastmontert utstyr, for eksempel ribbevegger)
 • Innredet hobbyrom (vevstue og lignende)
 • Innredet gang mellom P-ROM, inklusive trapp mellom P-ROM

Alle andre rom er ”S-rom” og skal ikke regnes med i BOA. S-rommene er:

 • Boder, oppbevaringsrom, lagerrom, kott
 • Uinnredet loft
 • Rom for kommunikasjon/gang inklusive trapp mellom S-ROM (uansett innredning og hvor mye de er påkostet)
 • Garasje
 • Fyrrom, søppelrom, teknisk rom
 • Matkjeller, potetkjeller, uinnredet kjellerrom
 • Garderoberom

MERK DETTE

MERK deg at det er du selv om må vurdere om du har garderoberom eller omkledningsrom i huset. For, det er nemlig slik at et OMKLEDNINGSROM er definert som P-Rom, mens et GARDEROBEROM er definert som et S-rom. Har du et walk-in-closet er det opp til deg å vurdere hva det er!
Skråtak måles slik: Der taket er 1.90 høyt skal du ta med arealet 60 centimeter innover i beregningen av BOA for dette området. Gudene vet hvorfor. Boareal omfatter jo også vaskerom, mens boareal per definisjon er oppholdsrom.

Husk at de tallene du fremskaffer er det fremtidige grunnlaget for skatteleggingen av din eiendom. Du måler altså opp din egen skatt! Ikke gi ligningsmyndighetene en kvadratcentimeter mer enn de skal ha!
Den gyldne regelen er: Alt som er «S-rom» skal IKKE skattelegges. Alt som er «P-rom» SKAL skattelegges.
Oppmålingen gjelder for boligens fysiske tilstand og hva som eventuelt er ferdiggjort NÅ. Og ikke over jul. Husk det.

Heldige er de som har våningshus på gårder, for de slipper unna hele denne galskapen.

Lykke til.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten