tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Diverse / Brannslukker på soverommet?
Brannslukker på soverommet?

Brannslukker på soverommet?

Brannslukker på soverommet kan jo være en god ide.

34 prosent har brannslukker på soverommet eller i umiddelbar nærhet til soverommet, viser en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring i forbindelse med Brannvernuka.

– Det er viktig å ha brannslokkeren tilgjengelig og i umiddelbar nærhet. Har du en på soverommet, er den rett i nærheten hvis du våkner av røykvarsleren som piper, sier skadeleder Inge Gudmund Aas i If Skadeforsikring.

De fleste branner med dødelig utgang oppstår nattestid.

– Apparatet bør være vegghengt eller stå på gulvet, ikke gjemt bak et skap eller en haug med klær. I en brannsituasjon teller hvert sekund, sier han.

Fra en åpen flammebrann oppstår til full overtenning, kan det gå tre til sju minutter.

 

For lite med én

– Lovverket har som minstekrav at du skal ha minst ett håndslukkemiddel i boligen, enten en brannslukker eller en brannslange. Det mener vi er for lite i en større bolig, særlig hvis du bor på flere plan, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

– Selv har jeg bolig over to plan og har utstyrt den med tre brannslokkere, én av dem på soverommet, sier han.

Har du kun én brannslukker i huset, er det ikke absolutt nødvendig at den står på soverommet, mener If og Brannvernforeningen. Det er viktigere at du har flere enn én, fordi det øker sjansen for at du har en i nærheten hvis det skulle begynne å brenne.

Hybelboere er tungt overrepresentert blant dem som ikke har brannslukkingsapparat i det hele tatt. 16 prosent sier de ikke har brannslukker, ytterligere ti prosent vet ikke.

De fleste branner oppstår på kjøkkenet og i stua. Henholdsvis 13 og fire prosent har plassert brannslukker her, viser spørreundersøkelsen. De fleste har plassert den i gangen eller entreen.

Test et apparat

Det årlige, nasjonale krafttaket for økt brannsikkerhet, Brannvernuka, er rett rundt svingen. 17. til 22. september vil det blant annet være mulig å teste brannslukkere på en rekke brannstasjoner.

Folk som ikke har prøvd brannslukkere før, får seg gjerne en overraskelse.

– Det tar bare noen sekunder før apparatet er tomt for skum eller pulver. Det er enda et godt argument for å ha flere slukkere i huset, sier Inge Gudmund Aas i If Skadeforsikring.

Det er ikke alle som enkelt håndterer et apparat på seks eller ni kilo.

– Norges befolkning blir eldre, og ikke alle kan løpe etter et tungt apparat og håndtere det. Det finnes brannslukkere på to kilo og spraybokser med slukkeskum, som kan være hendige å ha på forskjellige steder i huset, sier Aas.

Det er viktig da å merke seg at såkalt slukkespray ikke kan erstatte en vanlig brannslukker som påbudt slukkeutstyr.

Kun et mindretall, 34 prosent, har tilgang på brannslange som slukkemiddel, viser spørreundersøkelsen fra If. Bad eller vaskerom er det vanligste stedet å ha den. Kanskje ikke så overraskende er det ingen som har brannslange på soverommet.

 

Ingen øvelser  heller

Oppdatert, 21.09.20112: Det viser seg også at hele 96 prosent av oss heller ikke har arrangert noen brannøvelser i hjemmet det siste året. Dette er ikke spesielt smart, og i særdeleshet ikke for barnefamilier. Det er viktig å ha en klar plan i tilfelle brann, for i en kritisk situasjon skjer ting fort. Hvordan skal huset evakueres? Hva hvis det er umulig å bevege seg i X-delen? Hva med barna, hvordan skal de forholde seg? God planlegging kan faktisk redde liv.

 

 

Her har vi brannslukkerne:

I gang / entré: 57 prosent

På soverom eller i umiddelbar nærhet til soverom: 34 prosent

I kjeller / bod: 18 prosent

På kjøkkenet: 13 prosent

På baderom / vaskerom: 7 prosent

I stua: 4 prosent

Annet sted: 4 prosent

Vet ikke: 1 prosent

Har ikke apparat: 4 prosent

(Kilde: TNS Gallup)

Brannvernuka er et samarbeid mellom Norges brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring. Her finner du mer om hva som skal skje: http://www.brannvernuka.no/

 

Dette er en artikkel som kommer direkte fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyåret NewsWire.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten