tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Tak / Ståltak / Legg nytt tak selv!
Legg nytt tak selv!

Legg nytt tak selv!

Før…og etter!

Taket omtales som den «femte fasade». Men det kunne like gjerne vært endret til «den glemte fasade», og samtidig erstattet med «den viktigste fasaden». For uansett hvordan du vrir og vender på det: Det alle trenger, spesielt i fuktige og iskalde Norge, er tak over hodet. Når man først har et krypinn og har det tilsynelatende tørt og varmt og godt innvendig er det helt naturlig å ikke ofre taket en eneste tanke. Det er jo der. Jeg vil anta at det er relativt vanlig å ignorere taket helt til den dagen hvor du plutselig finner en lekkasje.

Det gjorde jeg. Eller, det er ikke helt riktig: Siden jeg hadde et aldrende shingeltak har jeg en gang i året, minst, vært på inspeksjonsturer på taket. Siden jeg har et enormt og ekstemt komplisert tak med flere tilstøtende vegger og flere kilrenner og en rekke vinkler har det vært tvingende nødvendig. En gang i året ble taket vasket med alge og soppfjerner ettersom nord- og skyggesider på shingeltak raskt blir tilvokst med mose og andre uhumskheter. Fuglemøkk og annet gir god grobunn for ymse.

Jeg oppdaget også tidlig at shingelbelegget hadde sine svakheter, at det var lagt i flere nivåer forskjellige steder, og at de gamle isbordene og enkelte av vindskiene var pill råtne, noe som enkelt fører til tilsig under shingelen – og dermed inn i konstruksjonen. Da jeg så åpnet en innvendig vegg i forbindelse med bygging av en walk-in closet (en serie om det følger) under et kraftig regnvær oppdaget drypp fra kaldloftet ble samtlige varselklokker tent. Og joda, det viste seg at shingelen måtte ha en lekkasje som det var umulig å se. Som en midlertidig kriseløsning la jeg presenning over et større område tak der lekkasjen mest sannsynlig skjedde, og fikk stoppet dette. Alternativet var da enten å legge nok et lag shingel over det gamle, eller en helt ny løsning.

Shingel er tungt og klissete å holde på med, og så og si umulig i solskinn. Det har jeg nemlig gjort tidligere. Dessuten er kvalitetsshingel dyrt. Så da var det bare å ta frme kalkulatoren og sjekke markedet. Betongpanner ville bli en rimelig løsning, men de ville også tilført taket en betydelig vekt. Skifer hadde vært rålekkert, men det ville blitt astronomisk dyrt. Flistak egner seg best på kirker, torvtak ville ikke konstruksjonen tålt å bære, så da stod jeg igjen med ett alternativ: stålplater.

Spikre presser seg opp gjennom shingelen…. Noe av det som skjer med gammel shingel…

Som sagt, så gjort. Jeg brukte litt over fire måneder på jobben, så hadde jeg forvandlet et lekk kjipt, kjedelig og stygt shingeltak til et høyglanset, svart og lekkert platetak. Og vi snakker her om en skikkelig jobb: 370 kvadratmeter med takflate, 8 flater, en ark, fire kilrenner og to større tilstøtende vegger i tillegg. De tilstøtende veggene måtte avkles siden underlaget skulle gå under og bak vindtetting, så da etterisolerte jeg naturligvis disse veggene og la på ny vindtetting i form av stive asfaltplater og kledde inn veggen med en ventilasjon som de gamle, sprukne bordene aldri hadde hatt.

Det tar tid å gjøre en slik jobb, spesielt når det skal kombineres med vanlig jobb og famileliv – dessuten er du fullstendig prisgitt været. Men det lar seg som sagt gjøre. Du må ha gutset til å bruke enhver anledning som måtte by seg, og da må du jobbe helt til det er fysisk umulig å fortsette lengre. Jobben er krevende, på mange måter, og en vil garantert møte mange morsomme praktiske utfordringer. Alle disse er til for å løses. Jeg tror jeg har møtt omtrent alle, og alt dette vil jeg skrive om i artikkelserien om hvordan du går frem for å legge et nytt tak. Hvis du da velger å legge et tam med stålplater. Jeg vil anbefale det. Virkelig!

Min største utfordring før jeg begynte på dette prosjektet er at jeg har høydeskrekk … Heldigvis er enhver fobi forbundet med irrasjonell frykt, så dette er noe en kan mestre (noen kan faktisk også overkomme den), likevel er det på sin plass med et varsku: Jobbing på tak kan være farlig. Ramler du ned kan du lammes eller slå deg i hjel. Derfor må og skal man tenke sikkerhget hele veien. Jeg laget meg et sinnrikt system med tau og kjøpte meg dessuten fallsikringssele. Utpå kvelden blir man sliten og lei, og når man er sliten og lei blir fort fokus på sikkerhet underprioritert, derfor er det alltid viktig å ta pauser, også når det går mot tidspunktet du har valgt å avlsutte for kvelden. Med hyppige pauser, kanskje ikke mer enn ett minutt, en kaffe, og ikke minst: ved alltid å sørge for at du har drikkevann tilgjengelig, holder du fokus hele tiden. For sikkerhet er alfa og omega. jeg tror at det faktisk kan være en fordel å ha høydeskrekk når du jobber på taket, i alle for med tanke på din egen sikkerhet. Når det er sagt: Enkelte av arbeidsoperasjonene betinger at du er mer utsatt for direkte fare. Da kan du IKKE ha all fokus på sikkerhet, for da vil du bare gjøre jobben raskest mulig. Det er dumt å lage et møne som ikke sitter riktig eller som ikke er tettet riktig. Bruk tiden. Knytt deg fast, kjenn og vit at du uansett ikke kan ramle, og gjør jobben skikkelig. Du har ikke lyst til å gå på et ferdig lagt og glatt tak og gjøre noe farlig om igjen, og denne gangen uten lekter å holde deg fast i/binde deg fast i.

Midlertidige løsninger må til når du oppdager en lekkasje. Sammenføyninger er gjerne kritiske punkter.

Takprosjektet mitt ble påbegynt i mai og sluttført i september 2012. Men de egentlige forberedelsene startet allerede like over nyttår, da jeg oppdaget lekkasjen og begynte å regne, beregne og innhente produktoversikter og priser. Så slå deg til ro med at dette er arbeid som tar tid. Det er bare sånn det er. Dessuten vil du kun gjøre denne jobben en gang, og da skal den gjøres ordentlig.

Takplater i stål er et flott materiale å jobbe med. De veier lite og kan klippes til. Platene er laget av stål som er galvanisert, epoxybelagt og så lakkert. Det vil si at de er skikkelig motstandsyktige, og behandler du dem riktig tåler de svært, svært mye. Dessuten er slike platetak det eneste taket som motstår orkan. Riktig bygget gir taket god ventilasjon, og har du tidligere hatt problemer med is på taket kan du som en bonus konstantere at det aldri kommer til å skje igjen.

Jeg brukte takplater (panner) fra Metrobond (levert av Nortett). Alle ståltak av denne typen ser svært like ut, og de aller fleste produsentene lager plater etter nøykatig de samme prinsippene. Du kan få panner som er helt blanke, matte, fargede, eller belagt med shingelstrø. Pannene er konstruert rundt et felles patent, og de aller, aller fleste kommer fra Belgia.

Icopal har vært flinke med markedsføringen sin, slik at tak, av den typen jeg har lagt, gjerne omtales som Decra-tak. Men slike takpanner er som sagt ekstremt like og bygget etter samme prinsipp, det er kun enkeltdetaljer som skiller dem. Isola har også takpanner i stål. Men jeg valgte Metrobond siden disse pannene var noe tykkere og, for meg, et mer prisgunstig produkt. Et tak er og blir dyrt, det må du bare innse med en gang, men det skal likevel ikke forhindre deg fra å velge den leverandøren som gir deg mest for pengene. Få tilbud fra mange og press hardt på pris! Gevinsten er det du som får, og gjør du jobben selv, vil du raskt spare ekstremt mange titusener – kanskje hundretusener av kroner. For ikke å snakke om den fantastiske følelsen det er å montere den siste panna og se på sluttproduktet ditt: huset vil garantert fremstå som helt nytt og mye, mye mer eksklusivt, og, vitkigst av alt: du har et tett tak! Ikke noe er som det første virkelige voldsomme regnskyllet eller når snøen legger seg på taket, og du vet at naturen bare kan pøse på, for nå er du trygg. Ingen snikende lekkasjer, ingen grobunn for livsfarlige råte, råte som inviterer skadedeyr og som til slutt ødelegger konstruksjonen.

Den første artikkelen i serien vil dreie seg om forarbeidet. For uansett må du regne med en god del forarbeid. Du må beregne hvor mye du trenger av dette og hint, du må kjenne til takets anatomi, du må sjekke absolutt hele taket, rengøre det skikkelig, og så tenke logistikk og, ikke minst, sikkerhet.

Så, til slutt: Mange lurer på om et slikt tak av stålpanner bråker når det regner. Svaret er: Nei. Trenger du å kjøpe plater med innebygget lyddemping (et filtbelegg på undersiden)? Nei, det trenger du ikke. Dette taket legges som sagt over det gamle taket, det hviler på sløyfer og lekter, det har allerede et undertak med en eldre tening og nok en ny tet ning over dette. Har du kaldloft på undersiden har du allerede et stort rom som demper lyder, og under dette skal du uansett ha isolasjon. Er dette et tak uten kaldloft er det uansett isolert, så nei, det bråker absolutt ikke. Under perioder med ekstremt slagren har jeg kunnet ane en svak hvisling i det fjerne, men tro meg: Det er en god lyd.

Alt dette kommer i første artikkel i en lengre artikkelserie.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten